Проф. д-р Адриана Благоева

Родена в София. Завършва Националната музикална академия „П. Владигеров” в София със специалност хорово дирижиране при проф. Ана Белчева. Работи с детски, женски и смесени хорове. От 1989 г. е диригент на Хора на софийските момчета. Под нейно ръководство съставът развива много активна концертна и записна дейност в страната и чужбина и печели една Голяма, четири Първи и четири Втори награди от шест международни хорови конкурса.

Под нейното диригентство Хорът на софийските момчета значително разширява своя репертоар. В него наред с българската музика са включени и творби от различни музикални стилове и жанрове от 14 век до наши дни. Специално място в репертоара на хора заемат църковнославянската музика и обработките на български фолклор. Съставът издава 8 самостоятелни CD и участва с изпълнения съвместно с други състави в други 8 CD. Българското национално радио и Българската национална телевизия  разполагат с много записи на хора под нейно диригентство.

През 1997 г. А. Благоева създава Младежката формация към Хора на софийските момчета. В нея участват само бивши хористи от момчешката формация. Така Хорът на софийските момчета се изявява с три концертни състава – момчета, младежи и смесена формация.

А. Благоева е носител на специалната награда за диригентско майсторство от Първия международен хоров конкурс в Болцано, Италия през 2000 г.

Хорът на софийските момчета е носител на „Сребърна лира” (1998 г.), и „Златна лира” (2008 г.) на СБМТД и е „Музикант на годината” за 2002 г. в категория „Активна творческа дейност” в класацията на „Allegro vivace” на БНР. Той е носител и на Почетния плакет на Министерството на културата за високи художествени  постижения.

А. Благоева и Хорът на софийските момчета концертират с голям успех в Гърция, Русия, Полша, Италия, Испания, Франция, Германия, Швейцария, Словения, Сърбия, Словакия, Унгария, Молдова и Япония.

А. Благоева участва в теоретични конференции по проблемите на хоровото пеене и музикалното възпитание в България, Русия, Гърция, Испания. Провеждала е открити репетиции с Хора на софийските момчета в Гърция, Германия и Япония и ръководи майсторски класове по работа с хор и хорово дирижиране в Мексико.

Професор по хорово дирижиране в Националната музикална академия „Проф. П. Владигеров”  - София в катедра „Дирижиране”.

« Назад