Доц. д-р Даниела Дикова
Доц. д-р Даниела Дикова

Пианистката Даниела Дикова е динамичен и многолик музикант, отдаден на изпълнителското изкуство и преподаването в целия спектър на партниращите музикални жанрове.
            Г-жа Дикова е доцент по клавирен съпровод в НМА - "Проф. Панчо Владигеров", където през 2014 г. защитава докторска степен на тема "Клавирният акомпанимент".  Нейният дългогодишен професионален опит включва изпълнения с различни камерни формации и музиканти, като кларинетиста Петко Радев, цигуларката Гинка Гичкова, челиста Стефан Попов, Гавриел Липкинд и Анджела Парк, и сопраното Елена Барамова.  Д-р Дикова е желан акомпанятор на много международни и всички национални конкурси - "Белведере" - Виена, "Чайковски" - Москва, "А.Попа" - Румъния, "Рай Уно" - Италия, "П. Владигеров" - Шумен "Д. Петков"- Пловдив, "Млади музикални дарования"- София.
            През 2004 след дългогодишно партньорство с американския челист Джефри Дийн, д-р Дикова основава трио "Арденца" заедно с цигуларката Галина Койчева.  През 2009 съставът получава високото отличие "Кристална Лира" на СБМТД.  През второто десетилетие на съществуването си съставът бляскаво се развива с присъединяването на челиста Константин Евтимов. Богатият репертоар и наситеният емоционално стил на интерпретация успешно характеризират  трио "Арденца" През 2008 е основана и фондация Арденца (www.ardenzamusic.org), където Д. Дикова е изпълнителен директор. През 2010 тя създава конкурсa Vivapiano" за пианисти- непрофесионалисти, който е първи по рода си на Балканите, за което през 2012 година е наградена за значителен принос към българското изкуство и култура с наградата "Златно Перо" на Класик ФМ Радио и Община София. Етно - фестивалът "Rila Exchange" и "АРТденциета" (занимателна ваканционна програма с изкуства за деца) са проекти, чрез които тя развива творческо мулти-културно сътрудничество между артисти от различни възрасти и националности.
            Д-р Дикова е била член на жури на национални и международни конкурси като "Езерски бисери" - Струга (Македония) 2013 и 2014, и "Горячее сердце" - Москва (Русия) 2014, "Охридски бисери" 2016 и др. Тя има множество записи за БНР и БНТ и е концертирала в Италия, Франция,  Швейцария, Австрия, Корея и др.  През 2014 тя издава първия си компакт-диск "Нани-нани" с приспивни песни от български композитори, и през 2016 - настоящата колекция от приспивни песни от цял свят за цигулка и пиано с цигуларката Даниела Щерева.
            "Пианист с великолепен слух в трансформациите на звука....С цветната звукова реторика на "Страници от Албум" на К.Илиев, Дикова властно овладя пространството и сякаш формулира знаците на съприкосновение с музикалната субстанция..."

"Култура" 23 дек 2005г.

« Назад