Проф. д-р Татяна Кърпарова

Образование:

Висше – 1972 г. ДМА проф. д-р Добри Палиев.

1977 – при проф. Вл. Власак – Прага.

Курсове – при проф. З. Финк – 1981, Варненско лято; при Робърт Ван Сайс – 1986, София; 2003 – проф. Петер Садло – Германия.

Награди:

Награда на СБК за изпълнение на българска музика;

Награда на министерството на културата на Чехословакия за изпълнение и пропагандиране на съвременна чехословашка музика.

Научно звание, научна степен:

Професор, Доктор.

Заемани длъжности:

1989-1993 г. Заместник-декан на Инструменталния факултет при ДМА.

От 1993 г. до сега ръководител на катедра „Медни духови и ударни инструменти”.

Творческа дейност:

Участвува активно в концертния живот на страната и чужбина от 1981 г. Осъществила премиерните изпълнения на голям брой произведения от наши и чужди композитори, както и студийните им записи в България и чужбина. Участвувала на много престижни музикални фестивали като „Пражка пролет”, „Братиславски музикални тържества” „Дни на съвременната музика в Букурещ”, „Дъга над Бат” – Великобритания, всички музикални фестивали в България и др. Била е солист на Пловдивска, Бургаска, Врачанска филхармонии, Симфоничният оркестър към Радио Братислава и др.

Водила курс по ударни инструменти в гр .Енсхеде – Холандия – 1995 г.

Има студенти лауреати на наши и международни конкурси. Много от тях са намерили своята реализация в оперно-симфонични и духови оркестри в страната и чужбина. Нейни студенти са преподаватели в средни музикални училища в страната и чужбина.

« Назад