Проф. Йовчо Крушев

Пианист, композитор, педагог

1973 г. Специална награда (над първата) на Четвъртия общобългарски преглед на училищата по изкуствата.

Като ученик концертира активно. Сътрудник на дружество „Георги Кирков”.

21.12.1974 г. Приет за студент специалност „Пиано” в Националната музикална академия преди да е навършил 18 години със специално разпореждане на КИК.

1977 г. Започва концертна дейност в структурата на  агенция „Музика” (тогава „Концертна дирекция”). Тази дейност продължава без прекъсване вече 30 години – около 2000 концерта.

1978 г. ЛАУРЕАТ на конкурса „Виоти” във Верчелли – Италия, най-стария конкурс за пианисти в Европа, в състезание със 107 пианисти от цял свят.

1979 г. Завършва Националната музикална академия – специалност „Пиано”.

Започва да учи втори факултет в класа по „Композиция” на проф. Александър Райчев.

1979-1981 г. Майсторски клас по пиано при професорите Джулия и Константин Ганеви.

1984 г. Специална награда на конкурса по композиция „Варало-Валсесия” в Италия за „Сонатина за кларинет и пиано”. Приет за член на Съюза на българските композитори.

1986 г. ЛАУРЕАТ на конкурса „Чайковски” в Москва, в състезание със 76 лауреати на международни конкурси, между които носители на 31 ПЪРВИ НАГРАДИ на най-престижните от тях: „Кралица Елизабет”- Брюксел, „Лонг-Тибо”-Париж, Конкурса в Монреал и др.

1986 г. Начало на активна международна концертна дейност: Европа, Азия, Африка. Майсторски класове у нас и в чужбина.

1986 г. Начало на активна звукозаписна дейност. Някои от произведенията са изпълнени за първи път, а други са написани специално за Йовчо Крушев.

1987 г. „МЛАДЕЖКА ЛИРА” на Съюза на музикалните дейци за цялостна дейност.

1987 г. Начало на преподавателска дейност в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”. В момента проф. Крушев преподава „Пиано”, „Композиция” и „Четене и свирене на хорови и оркестрови партитури”.

1995 г. Доцент

1999 г. „КРИСТАЛНА ЛИРА” – ”за върхови постижения в музикалното изкуство”, присъдена от Министерството на културата, Националния център за музика и танц, СМД и Радио „Classic FM”.

2000 г. Професор.

2002-2008 г. Заместник Ректор на НМА „Проф. Панчо Владигеров”.

2002 г. Почетен гражданин на град Попово, в присъствието на президента Първанов.

2003 г. Награда „ЗОЛОТАЯ МУЗА”

2003, 2004, 2005, 2006, 2007 и 2008 г. - Майсторски класове в Сеул.

2007 г. проф. Крушев отбеляза своеобразен юбилей – 30 години творческо сътрудничество със Софийската Филхармония.

2007 г. „ЗЛАТНА ЛИРА” от Съюза на музикалните дейци за цялостна дейност.

2008 г. Удостоен с най-високата степен на Орден “Св.Св. Кирил и Методий” – огърлие ”за особено значими заслуги за развитието на културата и изкуството в България”.

За проф. Крушев бе излъчен филм по „Нова телевизия”.

Творческата му дейност включва още участия в наши и международни музикални фестивали, ансамблово музициране с видни наши инструменталисти, с български и чуждестранни диригенти, участия в жури, първи изпълнения в България, редакционна дейност, издания на негови произведения, някои от които са включени в учебните помагала на Музикалната академия или са задължителни пиеси на конкурси за млади инструменталисти. Крушев е писал музика към театрални спектакли, участвал е в съвместни рецитали с видни наши поети и актьори, често излиза с публикации на страниците на някои наши ежедневници, занимава се с благотворителност.

Учениците на проф. Крушев често музицират заедно със своя учител и се реализират като творци и педагози в нашия музикален живот. Много от тях работят в Европа и Америка. Те са носители на повече от 30 награди на наши и международни конкурси.

« Назад